Brief staatssecretaris ter aanbieding van het ontwerp Nationaal Waterplan en diverse ontwerpen Stroomgebiedbeheersplannen - Deltaprogramma

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 31710 - Deltaprogramma.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Deltaprogramma; Brief staatssecretaris ter aanbieding van het ontwerp Nationaal Waterplan en diverse ontwerpen Stroomgebiedbeheersplannen 
Document­datum 18-12-2008
Publicatie­datum 25-12-2008
Nummer KST126413
Kenmerk 31710, nr. 3
Van Verkeer en Waterstaat (VW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2008–2009

31 710

Deltaprogramma

Nr. 3

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Den Haag, 18 december 2008

Hierbij ontvangt u mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ter kennisneming het ontwerp Nationaal Waterplan en het ontwerp Stroomgebiedbeheerplan voor respectievelijk de Eems, de Maas, de Rijndelta en de Schelde.1 De Stroomgebiedbeheerplannen zijn opgesteld op grond van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De ontwerpplannen zijn op 12 december 2008 door de ministerraad vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Ze zijn opgesteld in nauwe samenwerking met andere ministeries, decentrale overheden en andere landen uit de stroomgebieden, in consultatie met kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Tegelijk met het opstellen van het Nationaal Waterplan en de Stroom-gebiedbeheerplannen zijn ook de regionale waterplannen van de provincies, het Beheer- en Ontwikkelplan voor de Rijkswateren en de water-beheerplannen van de waterschappen opgesteld. Ook de gemeenten stellen waar nodig hun plannen bij zoals het Gemeentelijke Riolerings-plan. Alle plannen zijn zoveel mogelijk op elkaar afgestemd.

Inspraak en vaststelling

Het ontwerp Nationaal Waterplan en de ontwerp Stroomgebiedbeheer-plannen worden niet tegelijk in de inspraak gelegd. De ontwerp Stroom-gebiedbeheerplannen worden op 22 december 2008 in de inspraak gelegd voor een termijn van zes maanden, zoals de Europese Kaderrichtlijn Water dat voorschrijft. Normaal geldt op basis van de Algemene Wet Bestuursrecht een termijn van zes weken voor planfiguren. Het ontwerp Nationaal Waterplan wordt van 11 mei tot 22 juni 2009 in de inspraak gelegd. Omdat de Stroomgebiedbeheerplannen onderdeel zijn van het Nationaal Water-plan, is ervoor gekozen om ook het Nationaal Waterplan zes maanden ter informatie beschikbaar te hebben, zodat de inspreker voldoende tijd heeft de waterplannen in hun samenhang te beoordelen. Na de inspraakperiode

en het verwerken van de inspraakreacties worden de definitieve plannen uiterlijk 22 december 2009 vastgesteld. De planperiode voor het Nationaal Waterplan en de Stroomgebiedbeheerplannen op grond van de KRW is 2009–2015.

Het ontwerp Nationaal Waterplan

Het ontwerp Nationaal Waterplan is de opvolger van de Vierde Nota Waterhuishouding uit 1998 en vervangt alle voorgaande Nota’s Waterhuishouding. Het Nationaal Waterplan is opgesteld op basis van het wetsvoorstel Waterwet dat naar verwachting in 2009 in werking zal treden. Het Nationaal Waterplan beschrijft de hoofdlijnen van het nationale waterbeleid. Op basis van de Wet ruimtelijke ordening heeft het Nationaal Waterplan voor de ruimtelijke aspecten de status van structuurvisie. Belangrijke onderdelen van het Nationaal Waterplan zijn het nieuwe beleid op het gebied van waterveiligheid, het beleid voor het IJsselmeer-gebied, het Noordzeebeleid en de Stroomgebiedbeheerplannen op grond van de KRW. Tevens bevat het Nationaal Waterplan een eerste beleidsmatige uitwerking van de kabinetsreactie op het advies van de Deltacommissie. Als bijlage bij het ontwerp Nationaal Waterplan zijn beleidsnota’s toegevoegd over waterveiligheid, het IJsselmeergebied en de Noordzee. Deze beleidsnota’s vormen een nadere uitwerking en onderbouwing van de keuzes die in de hoofdtekst staan van het Nationaal Waterplan en dienen in samenhang ermee te worden gelezen. Tevens is een separate samenvatting opgesteld van de vier Stroomgebiedbeheer-plannen. Deze maken alle onderdeel uit van het Nationaal Waterplan.

Op 29 oktober 2008 heeft de heer Polderman (SP) een motie ingediend waarin hij de regering verzoekt conform de aanbeveling uit de Natuurbalans 2008 zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval in deze kabinetsperiode, te gaan werken aan de borging van de diverse planologische claims, door toe te werken naar een rijksbestemmingsplan Noordzee (Kamerstuknummer 29 675, nr. 54). In het ontwerp Nationaal Waterplan is vastgelegd dat de komende jaren de mogelijkheden zullen worden verkend (LNV, VenW, VROM en EZ, uiterlijk 2011) in hoeverre het behoud van de mariene natuur in afweging met ruimtelijke claims nader kan worden uitgewerkt. In dat kader wordt bezien of deze uitwerking vervolgens kan worden verankerd in een rijksbestemmingsplan Noordzee.

De ontwerp Stroomgebiedbeheerplannen op grond van de KRW

De ontwerp Stroomgebiedbeheerplannen voor de Eems, Maas, Rijndelta en de Schelde zijn naast beheerplannen voor het verbeteren van de waterkwaliteit van grond- en oppervlaktewater tevens een verantwoordingsrapportage van Nederland aan de Europese Commissie over de wijze van implementatie van de Kaderrichtlijn Water. Naast voortzetting van de (internationale) aanpak van de bestrijding van de verontreiniging bij de bron door inzet van schone technologie en de verdere verbetering van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, zal er een nieuw zwaartepunt aan het waterkwaliteitsbeleid toegevoegd worden, de verbetering van de inrichting van onze watersystemen.

Een belangrijk onderdeel van de plannen is de samenvatting van type en omvang van de maatregelen die de verschillende overheden de komende jaren gaan nemen om de goede kwaliteit van het grondwater en oppervlaktewater te realiseren.

Plan-MER

Het plan-MER voor de ontwerp Stroomgebiedbeheerplannen is gereed en wordt op 22 december in de inspraak gelegd. Het plan-MER en de

Passende Beoordeling op grond van de Natuurbeschermingswet behorende bij het ontwerp Nationaal Waterplan zijn thans nog niet beschikbaar, maar zullen worden gepubliceerd en ter inzage worden gelegd op 11 mei 2009 wanneer het ontwerp Nationaal Waterplan formeel de inspraak ingaat. Eventuele wijzigingen in het ontwerp Nationaal Water-plan op grond van het plan-MER en de Passende Beoordeling zullen door het kabinet in het voorjaar van 2009 worden vastgesteld. Het plan-MER en de Passende Beoordeling zullen tevens aan uw Kamer worden gezonden.

Vervolg op Deltacommissie

De kabinetsreactie op het advies van de Deltacommissie (TK 2007–08, 31 710, nr. 1) is door het kabinet als uitgangspunt genomen voor verdere uitwerking in dit Nationaal Waterplan. Het kabinet hecht aan een voortvarende verdere uitwerking, besluitvorming en uitvoering van de aanbevelingen van de Deltacommissie. Dit zal verder plaatsvinden in het kader van het opstellen van de Deltawet en het Deltaprogramma en zal in samenhang vorm krijgen. In de kabinetsreactie is de instelling van een ministeriële stuurgroep aangekondigd, naast de start van het ambtelijke interdepartementale traject onder leiding en regie van de directeur-generaal Water. In een later stadium zal de Deltaregisseur de aansturing van het Deltaprogramma ter hand nemen.

Inmiddels heeft het eerste overleg plaatsgevonden van de ministeriële stuurgroep onder leiding van de minister-president en is er met het opstellen van de Deltawet begonnen. Deze wet zal de volgende onderwerpen bevatten: de juridische grondslag voor het Deltaprogramma, de taken en bevoegdheden van de Deltaregisseur en de wijze waarop een solide financiële basis geregeld wordt. Het ontwerp van de Deltawet zal naar verwachting in het najaar van 2009 gereed zijn en aan uw Kamer worden aangeboden.

In het kader van kwartiermaken voor de Deltaregisseur is reeds een aanvang gemaakt met het opstellen van een samenhangend uitvoeringsplan. Dit zal worden gedaan in nauwe samenwerking met betrokken overheden. Het proces wordt zo ingericht dat de aanpak kan rekenen op voldoende maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak. Van belang hierbij is dat de aanbevelingen van de Deltacommissie verschillende fasen betreffen, van verkenning zoals bij Rijnmond tot voorbereiding van daadwerkelijke uitvoering op korte termijn zoals het Volkerak-Zoommeer. Tegelijk met het aanbieden van de Deltawet in het najaar van 2009, zal de Tweede Kamer geïnformeerd worden over het uitvoeringsplan van het Deltaprogramma.

Het ontwerp Nationaal Waterplan en de ontwerp Stroomgebiedbeheer-plannen zijn te downloaden van internet (www.nationaalwaterplan.nl en www.kaderrichtlijnwater.nl). Een geprint exemplaar van beide plannen is aanwezig bij uw Griffie.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J. C. Huizinga-Heringa

3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.