Brief staatssecretaris inzake aanbieding van documenten over gehanteerde klimaatscenario's en over de kosten - Deltaprogramma

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 31710 - Deltaprogramma.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Deltaprogramma; Brief staatssecretaris inzake aanbieding van documenten over gehanteerde klimaatscenario's en over de kosten 
Document­datum 05-12-2008
Publicatie­datum 13-12-2008
Nummer KST125593
Kenmerk 31710, nr. 2
Van Verkeer en Waterstaat (VW)
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2008–2009

31 710

Deltaprogramma

Nr. 2

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 december 2008

Op 3 september jongstleden is het advies van de Deltacommissie «Samen werken met water» verschenen. Op 12 september heb ik u de kabinetsreactie op het advies van de Deltacommissie toegestuurd (Kamerstuk 31 710, nr. 1). Ten aanzien van het advies zijn in de Tweede Kamer in de afgelopen maanden vragen gesteld over de gehanteerde klimaatscenario’s en over de kosten. Doel van deze brief is u over deze onderwerpen documenten te verstrekken van de voormalige Deltacommissie, en aan te geven op welke wijze het kabinet hier in haar verdere uitwerking mee om wil gaan.

Achtergrondrapport Deltacommissie klimaatonderzoek

De Deltacommissie heeft voor de totstandkoming van haar advies een onderzoek laten doen door een groep (inter)nationale wetenschappers, waaronder IPCC deskundigen, naar de laatste inzichten over klimaatscenario’s. Dit achtergrondrapport werd eerder nog niet vrijgegeven door de Deltacommissie, omdat hierover een internationale wetenschappelijke publicatie wordt voorbereid en voorafgaand aan een publicatie zoals deze eerst nog een «peer review» plaatsvindt. Vooruitlopend op de afronding van de «peer review» is een Nederlandse vertaling van de huidige versie van dit onderzoek gemaakt. Bijgaand ontvangt u deze Nederlandse verta-ling1. Dit document wordt door de voormalige Deltacommissie gelijktijdig openbaar gemaakt via haar website.

Zodra de «peer review» is afgerond en de internationale wetenschappelijke publicatie plaatsvindt, wordt deze informatie u eveneens toegezonden. In het Nationaal Waterplan, dat binnenkort verschijnt, wordt nader ingegaan op de wijze waarop het kabinet om wil gaan met klimaatscenario’s in het waterbeleid.

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Onderbouwing van de indicatie van kosten van de Deltacommissie

De Deltacommissie heeft in haar rapport een indicatie van de kosten gegeven. In een Wob-verzoek is het Ministerie van Verkeer en Waterstaat gevraagd om inzage te geven in de documenten die ten grondslag liggen aan de kosteninschatting van de Deltacommissie. Bijgevoegd vindt u de documenten die naar aanleiding van dit Wob-verzoek openbaar zijn gemaakt1.

Het kabinet onderschrijft dat er forse investeringen nodig zijn en heeft in haar reactie op het advies van de Deltacommissie van 12 september aangekondigd in 2009 met een ontwerp voor een Deltawet te komen, waarin onder meer «de wijze waarop een solide financiële basis geregeld wordt» is aangegeven.

De komende periode zullen de aanbevelingen van de Deltacommissie verder worden uitgewerkt in een Deltaprogramma, dat besproken zal worden met uw Kamer. Hierbij hoort ook een onderbouwing van de noodzakelijke investeringen die dat met zich meebrengt. Voor de afzonderlijke maatregelen zullen vervolgens planstudies verricht worden en worden kosten en baten in beeld gebracht. Op basis hiervan vindt besluitvorming plaats. Bij de aanbieding van het Nationaal Waterplan zal ik u nader infomeren over de wijze waarop het kabinet vervolg geeft aan het advies van de Deltacommissie.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J. C. Huizinga-Heringa

1 Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.