Opening - EP herdenkt Nelson Mandela en betreurt aanvallen op Roma in Oekraïne

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 3 juli 2018.

Bij de opening van de zitting in Straatsburg betreurde voorzitter Tajani de aanvallen op Roma in Oekraïne en herdacht Nelson Mandela, die honderd jaar geleden geborden werd.

Parlementsvoorzitter Tajani herdacht Nelson Mandela op de honderdste verjaardag van zijn geboorte. Op 11 juli vindt in het Europees Parlement i in Brussel een concert plaats ter ere van Nelson Mandela, in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse missie bij de EU en in aanwezigheid van Graça Machel, de weduwe van Nelson Mandela.

De voorzitter sprak ook zijn grote bezorgdheid uit over de Roma-gemeenschappen in Oekraïne, waar op 23 juni een 24-jarige man werd aangevallen en gedood en vier anderen gewond raakten. Hij betuigde zijn medeleven met de families van de slachtoffers. Voorzitter Tajani herinnerde eraan dat de banden tussen Oekraïne en de EU gebaseerd zijn op gemeenschappelijke waarden, waaronder in het bijzonder rechten van minderheden.

Nieuwe/vertrekkende parlementsleden

Nieuwe parlementleden:

Tilly Metz (Groenen/EVA, LU) vanaf 20 juni 2018

Vertrekkende parlementsleden:

Viviane REDING (EVP, LU) vanaf 1 september 2018

Agendawijzigingen

Woensdag

De stemming over het zg. 'Mobility Package' wordt gewijzigd:

  • Handhavingsvoorschriften en specifieke regels voor het detacheren van bestuurders in de sector van het wegvervoer
  • Dagelijkse en wekelijkse rijtijden, minimumonderbrekingen en rusttijden en plaatsbepaling door middel van tachografen
  • Aanpassing aan de ontwikkelingen in de wegvervoersector

Donderdag

De titel van het debat over Moldavië wordt aangepast: "De politieke crisis in Moldavië na de ongeldigverklaring van de burgemeesterverkiezingen in Chisinau."

Verzoeken van parlementscommissies om onderhandelingen met Raad en Commissie aan te vatten

De beslissingen van de parlementscommissies om inter-institutionele onderhandelingen aan te vatten (regel 69c) zijn gepubliceerd op de website van de plenaire zitting.

Indien er voor dinsdagavond middernacht geen verzoek is om hierover te stemmen, kan de parlementscommissie de onderhandelingen aanvatten.