Verordening 2008/259 - Uitvoeringsbepalingen van Verordening 1290/2005 met betrekking tot de bekendmaking van informatie over de begunstigden van financiële middelen uit het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO)

1.

Wettekst

19.3.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 76/28

 

VERORDENING (EG) Nr. 259/2008 VAN DE COMMISSIE

van 18 maart 2008

tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1290/2005 van de Raad met betrekking tot de bekendmaking van informatie over de begunstigden van financiële middelen uit het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 1290/2005 van de Raad van 21 juni 2005 betreffende de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (1), en met name op artikel 42, punt 8 ter,

Na raadpleging van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In artikel 44 bis van Verordening (EG) nr. 1290/2005 is bepaald dat de lidstaten moeten zorgen voor een jaarlijkse bekendmaking achteraf van de begunstigden van het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), hierna „Fondsen” genoemd, en van de per begunstigde uit elk van die Fondsen ontvangen bedragen.

 

(2)

Met de bekendmaking, die in overeenstemming dient te zijn met de door de betaalorganen in hun boeken en registraties bewaarde informatie en die uitsluitend betrekking dient te hebben op de in het voorgaande begrotingsjaar ontvangen betalingen, wordt beoogd de transparantie te vergroten wat het gebruik van de Fondsen betreft en een goed financieel beheer van de Fondsen te bevorderen. Om die doelstellingen te bereiken, moet de informatie uiterlijk op 30 april in een duidelijke, geharmoniseerde en doorzoekbare vorm aan het publiek worden aangeboden. Voor de tussen 1 januari en 15 oktober 2007 betaalde ELFPO-uitgaven dient een bijzondere uiterste datum voor de bekendmaking te worden vastgesteld.

 

(3)

Daartoe moeten de minimumeisen ten aanzien van de inhoud van de bekendmaking worden vastgesteld. Die eisen mogen niet verder gaan dan wat in een democratische samenleving nodig is om de nagestreefde doelstellingen te bereiken.

 

(4)

De informatie dient via het internet te worden bekendgemaakt door middel van een zoekinstrument dat raadpleging ervan door het grote publiek mogelijk maakt. Met het zoekinstrument moet aan de hand van bepaalde criteria kunnen worden gezocht en de zoekresultaten dienen te worden aangeboden in een gemakkelijk toegankelijke vorm.

 

(5)

De informatie betreffende de begunstigden dient zo spoedig mogelijk na de afsluiting van het begrotingsjaar te worden bekendgemaakt om de transparantie jegens het publiek te waarborgen. Tegelijk moeten de lidstaten voldoende tijd hebben om de nodige werkzaamheden te verrichten. Aangezien het doel van transparantie niet vereist dat de informatie voor onbepaalde tijd beschikbaar blijft, dient een redelijke periode van beschikbaarheid van de bekendgemaakte informatie te worden vastgesteld.

 

(6)

Het voor het publiek toegankelijk maken van deze informatie vergroot de transparantie wat het gebruik van communautaire middelen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid betreft en bevordert een goed financieel beheer van de genoemde Fondsen, met name door de publieke controle op de bestede gelden te versterken. Gezien het doorslaggevende belang van de nagestreefde doeleinden, is het in het licht van het evenredigheidsbeginsel en de vereiste bescherming van de persoonsgegevens gerechtvaardigd om te voorzien in algemene bekendmaking van de relevante informatie, aangezien zulks niet verder gaat dan wat in een democratische samenleving en ter voorkoming van onregelmatigheden noodzakelijk is.

 

(7)

Om aan de eisen op het gebied van gegevensbescherming te voldoen, dienen de begunstigden van de Fondsen over de bekendmaking van hun gegevens te worden geïnformeerd voordat de bekendmaking plaatsvindt. Deze informatie moet de begunstigden worden verstrekt door middel van de formulieren om steun aan te vragen, of anders op het tijdstip dat de gegevens worden verzameld. Voorts dienen de begunstigden te worden geïnformeerd over hun rechten op grond van Richtlijn 95/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 oktober 1995 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens (2) en over de voor de uitoefening van die rechten geldende procedures. Voor zover het met betrekking tot de in de begrotingsjaren 2007 en 2008 gedane uitgaven niet mogelijk is de begunstigden te informeren op het tijdstip dat de persoonsgegevens worden verzameld, moeten de begunstigden toch vooraf worden geïnformeerd met inachtneming van een redelijke termijn vóór de eigenlijke bekendmaking.

 

(8)

Om redenen van transparantie dienen de begunstigden van de Fondsen er ook over te worden geïnformeerd dat hun persoonsgegevens ter bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschappen kunnen worden verwerkt door organen voor financiële controle en onderzoek van de Gemeenschappen en de lidstaten. Deze informatie moet tegelijk met de informatie over de bekendmaking en over de rechten van natuurlijke personen worden verstrekt.

 

(9)

Om de toegang tot de bekendgemaakte gegevens voor het publiek te vergemakkelijken, dient de Commissie te zorgen voor een website op Gemeenschapsniveau die links bevat naar de websites van de lidstaten waarop de informatie beschikbaar is gesteld. Gezien de uiteenlopende organisatiestructuren die in de lidstaten bestaan, dienen de lidstaten zelf uit te maken welke instantie wordt belast met het opzetten en onderhouden van de enkele website die zij voor dit doel moeten hebben, en met de bekendmaking van de gegevens.

 

(10)

Aangezien in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 1437/2007 is bepaald dat het bij die verordening ingevoegde artikel 44 bis van Verordening (EG) nr. 1290/2005 van toepassing is voor de op of na 16 oktober 2007 verrichte ELGF-uitgaven en voor de op of na 1 januari 2007 verrichte ELFPO-uitgaven, moeten ook de uitvoeringsbepalingen van toepassing zijn met ingang van dezelfde data.

 

(11)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité voor de Landbouwfondsen,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Inhoud van de bekendmaking

  • 1. 
    De in artikel 44 bis van Verordening (EG) nr. 1290/2005 bedoelde bekendmaking omvat de volgende informatie:
 

a)

de voornaam en de familienaam voor de begunstigden die een natuurlijke persoon zijn;

 

b)

de volledige officiële naam zoals deze is ingeschreven, voor de begunstigden die een rechtspersoon zijn;

 

c)

de volledige naam van de vereniging zoals deze is ingeschreven of anderszins officieel is erkend, voor de begunstigden die een vereniging van natuurlijke of rechtspersonen zonder eigen rechtspersoonlijkheid zijn;

 

d)

de gemeente waar de begunstigde woont of is ingeschreven, en, indien voorhanden, de postcode of het deel daarvan dat de gemeente identificeert;

 

e)

voor het Europees Landbouwgarantiefonds, hierna „ELGF” genoemd, het bedrag aan rechtstreekse betalingen in de zin van artikel 2, onder d), van Verordening (EG) nr. 1782/2003 dat elke begunstigde in het betrokken begrotingsjaar heeft ontvangen;

 

f)

voor het ELGF, het bedrag aan andere betalingen dan die welke onder e) worden bedoeld, dat elke begunstigde in het betrokken begrotingsjaar heeft ontvangen;

 

g)

voor het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, hierna „ELFPO” genoemd, het totale bedrag aan overheidsfinanciering dat elke begunstigde in het betrokken begrotingsjaar heeft ontvangen, welk bedrag niet alleen de bijdrage van de Gemeenschap, maar ook de nationale bijdrage omvat;

 

h)

de som van de onder e), f) en g) bedoelde bedragen die elke begunstigde in het betrokken begrotingsjaar heeft ontvangen;

 

i)

de munteenheid waarin deze bedragen zijn uitgedrukt.

  • 2. 
    De lidstaten mogen gedetailleerdere informatie bekendmaken dan die waarin lid 1 voorziet.

Artikel 2

Vorm van de bekendmaking

De in artikel 1 bedoelde informatie wordt op één enkele website per lidstaat beschikbaar gesteld door middel van een zoekinstrument waarmee de gebruikers naar begunstigden kunnen zoeken op naam, gemeente, ontvangen bedragen zoals bedoeld in artikel 1, onder e), f), g) en h), of een combinatie daarvan en waarmee zij alle betrokken informatie kunnen opvragen in de vorm van één enkele reeks gegevens.

Artikel 3

Datum van de bekendmaking

  • 1. 
    De in artikel 1 bedoelde informatie wordt uiterlijk op 30 april van elk jaar bekendgemaakt voor het voorgaande begrotingsjaar.
  • 2. 
    Voor de tussen 1 januari en 15 oktober 2007 betaalde ELFPO-uitgaven wordt de informatie uiterlijk op 30 september 2008 bekendgemaakt als de uitgaven intussen door het ELFPO aan de betrokken lidstaat zijn vergoed. Is dit niet het geval, dan wordt de informatie bekendgemaakt samen met de informatie voor het begrotingsjaar 2008.
  • 3. 
    De informatie blijft op de website beschikbaar gedurende twee jaar te rekenen vanaf de datum van de oorspronkelijke bekendmaking ervan.

Artikel 4

Informatieverstrekking aan de begunstigden

  • 1. 
    De lidstaten informeren de begunstigden erover dat hun gegevens overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1290/2005 en de onderhavige verordening openbaar zullen worden gemaakt en ter bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschappen kunnen worden verwerkt door organen voor financiele controle en onderzoek van de Gemeenschappen en de lidstaten.
  • 2. 
    In het geval van persoonsgegevens wordt de in lid 1 bedoelde informatie verstrekt overeenkomstig het bepaalde in Richtlijn 95/46/EG en worden de begunstigden geïnformeerd over hun rechten als betrokkene op grond van die richtlijn en over de voor de uitoefening van die rechten geldende procedures.
  • 3. 
    De in de leden 1 en 2 bedoelde informatie wordt de begunstigden verstrekt door opneming ervan in de aanvraagformulieren voor het ontvangen van financiële middelen uit het ELGF of het ELFPO, of anders op het tijdstip dat de gegevens worden verzameld.

Wat de gegevens inzake de in de begrotingsjaren 2007 en 2008 ontvangen betalingen betreft, wordt de informatie in afwijking van de eerste alinea ten minste vier weken vóór de datum van bekendmaking van die gegevens verstrekt.

Artikel 5

Samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten

  • 1. 
    Een via het centrale internetadres van de Commissie toegankelijke website op Gemeenschapsniveau die de links naar de websites van de lidstaten bevat, wordt door de Commissie opgezet en onderhouden. De Commissie actualiseert de internetlinks aan de hand van de door de lidstaten verstrekte informatie.
  • 2. 
    De lidstaten verstrekken de Commissie het internetadres van hun website zodra deze is opgezet, evenals de eventuele latere wijzigingen daarvan die van invloed zijn op de toegankelijkheid van hun website vanaf de website op Gemeenschapsniveau.
  • 3. 
    De lidstaten wijzen een instantie aan die wordt belast met het opzetten en onderhouden van de enkele website zoals bedoeld in artikel 2. Zij delen de Commissie de naam en de adresgegevens van deze instantie mee.

Artikel 6

Inwerkingtreding en toepassing

Deze verordening treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing voor de op of na 16 oktober 2007 verrichte ELGF-uitgaven en voor de op of na 1 januari 2007 verrichte ELFPO-uitgaven.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 18 maart 2008.

Voor de Commissie

Mariann FISCHER BOEL

Lid van de Commissie

 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.