Toelichting bij COM(2006)39 - Statistische classificatie van economische activiteiten NACE Rev. 2 en tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3037/90 en enkele EG-verordeningen op specifieke statistische gebieden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


De statistische classificatie (nomenclatuur) van economische activiteiten NACE Rev. 1 werd in 1990 vastgesteld met het oog op de harmonisatie van economische statistieken. Nu wordt een herziene versie van de NACE voorgesteld, waarbij rekening is gehouden met de economische ontwikkeling in de afgelopen vijftien jaar en met een omvangrijke herziening van andere internationale classificaties van activiteiten.

Algemene context


Sinds de invoering van de NACE Rev. 1 in 1990 zijn hierin enige kleinere wijzigingen aangebracht. Grond voor de herziene versie zijn de grote veranderingen in de economie sinds 1990 en een omvangrijke herziening van de internationale classificaties van activiteiten. De voorgestelde NACE Rev. 2 sluit dan ook beter aan bij de economische realiteit en is beter vergelijkbaar met andere internationale classificaties.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Verordening (EEG) nr. 3037/90 betreffende de statistische nomenclatuur van de economische activiteiten in de Europese Gemeenschap, waarbij de NACE Rev. 1 werd vastgesteld.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


Niet van toepassing

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


In 2002 en ook nog daarna is de nationale bureaus voor de statistiek en de Europese bedrijfs- en brancheorganisaties gevraagd voorstellen tot wijziging van de NACE Rev.1 te doen.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


Alle meer dan 2000 voorstellen zijn door werkgroepen van technische deskundigen overwogen en geanalyseerd.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er was geen behoefte aan externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


De eerste optie was een herziening van de NACE aan de hand van de volgende beginselen: relevantie voor de economische realiteit, vergelijkbaarheid met andere internationale classificaties en continuïteit ten opzichte van de vorige classificatie. Het enige alternatief was de classificatie niet te wijzigen. In dat geval zou het niet meer mogelijk zijn de statistieken met die van andere economieën te vergelijken en zou de statistische informatie ook niet meer aansluiten bij de huidige behoeften.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Vaststelling van een herziene classificatie van economische activiteiten en implementatie ervan in bestaande statistische enquêtes.

Rechtsgrondslag


Artikel 285, lid 1, van het EG-Verdrag.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

De voorgestelde verordening bevat een bepaling, op grond waarvan de lidstaten een eigen, aan de behoeften van de nationale economie aangepaste statistische classificatie mogen vaststellen, mits deze in overeenstemming is met de NACE.

In dit voorstel is getracht een middenweg te bewandelen tussen de door de belangrijkste gebruikers verlangde gedetailleerdheid enerzijds en de werkbelasting voor de nationale bureaus voor de statistiek anderzijds.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn. Bij de voorgestelde verordening worden bestaande verordeningen gewijzigd.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

4.

Aanvullende informatie



Evaluatie-/herzienings-/vervalbepaling



In artikel 4, lid 5, van het voorstel is een evaluatiebepaling opgenomen.

Europese Economische Ruimte


De voorgestelde maatregel betreft een onderwerp dat onder de EER-overeenkomst valt en moet daarom worden uitgebreid tot de Europese Economische Ruimte.

E-

1. 2006/0011 (COD)