Toelichting bij COM(2000)529 - Veterinairrechtelijke voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Om de regelingen inzake het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren tussen de lidstaten te harmoniseren, moeten maatregelen worden vastgesteld op communautair niveau.

Tot nog toe konden de veterinairrechtelijke voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren tussen lidstaten en uit derde landen niet worden geharmoniseerd omdat de lidstaten ten aanzien van rabiës een zeer verschillende status hadden.

De situatie met betrekking tot rabiës is overal in de Gemeenschap echter opvallend verbeterd, omdat de laatste tien jaar bij de vossenpopulatie vaccinatiecampagnes zijn uitgevoerd in de gebieden waar de ziekte endemisch is.

Het aantal gevallen van rabiës bij als gezelschapsdier gehouden carnivoren (honden en katten) is daardoor gedaald van 499 in 1991 tot 5 in 1998.

Deze zeer gunstige ontwikkeling heeft de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk ertoe gebracht het van oudsher toegepaste systeem van zes maanden quarantaine voor honden en katten die op Brits grondgebied werden binnengebracht, op te geven.

Op basis van de conclusies van een groep onafhankelijke deskundigen is dan ook in het Verenigd Koninkrijk een alternatief voor de quarantaine goedgekeurd, nadat via een opinieonderzoek ruime instemming bij de bevolking was gebleken. Dit systeem geldt alleen voor dieren die uit andere lidstaten afkomstig zijn en, na verloop van tijd, ook voor dieren die uit bepaalde derde landen komen waar geen rabiës voorkomt of de ziekte onder controle is. Er bestaat geen twijfel meer over dat dit even veel veiligheidsgaranties biedt als quarantaine.

Het systeem omvat:

-elektronische identificatie van de dieren,

-vaccinatie met een geïnactiveerd vaccin,

-waarbij de immuunrespons op de vaccinatie meer dan zes maanden vóór het vervoer moet zijn gecontroleerd aan de hand van titrering van het aantal antilichamen.

Zweden werkt sinds 1994 met een systeem dat op dezelfde principes is gebaseerd, maar waarvan de toepassing sterk verschilt.

Met betrekking tot het vervoer naar lidstaten waar rabiës van oudsher niet voorkomt, zijn de bepalingen in dit ontwerp nagenoeg identiek aan die van het alternatieve systeem van het Verenigd Koninkrijk.

Vaccinatie is vereist voor verkeer tussen andere lidstaten dan die welke in de vorige alinea worden bedoeld. In een regionaal perspectief geldt dezelfde regel ook voor derde landen en gebieden zoals Zwitserland, waarvan de status kan worden gelijkgesteld met die van de Gemeenschap.

In een tweede fase zou de regeling voor uit derde landen afkomstige honden en katten moeten worden aangescherpt en dat verkeer strenger moeten worden gecontroleerd.

Het grootste risico met betrekking tot rabiës en de beheersing van de ziekte in alle lidstaten blijkt nu namelijk verbonden te zijn aan het binnenbrengen van dieren uit regio's waar de ziekte endemisch is.

Voor dit verkeer bevat de onderhavige verordening strengere bepalingen dan momenteel van toepassing zijn in bepaalde continentale lidstaten waar titrering van het aantal antilichamen niet vereist is (deze analyse wordt voor invoer uit besmette landen aanbevolen in de Internationale Diergezondheidscode van het Internationaal Bureau voor besmettelijke veeziekten).

Voor derde landen die vrij zijn van de ziekte of waarvan mag worden aangenomen dat de ziekte er onder controle is, geldt als algemeen principe dat louter vaccinatie, zonder titrering van antilichamen, een afdoende maatregel is.

Het geheel van maatregelen is gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijke gegevens om de gezondheidsrisico's in verband met dit niet-commerciële verkeer tot een aanvaardbaar mimimum niveau te beperken, en het kan niet worden beschouwd als een ongerechtvaardigde belemmering van dat verkeer.

Tenslotte wordt ook een bepaling vastgesteld op grond waarvan een lidstaat aanvullende garanties kan eisen als dit in een specifieke situatie nodig is.