Toelichting bij COM(2001)43 - Instelling van een verbod op de uitvoer van bepaalde goederen en diensten naar Afghanistan, tot versterking van het verbod op vluchten en de bevriezing van tegoeden en andere financiële middelen ten aanzien van de Taliban van Afghanistan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Bij Resolutie 1333 (2000) van 19 december 2000 heeft de VN-Veiligheidsraad besloten tot versterking van de bevriezing van tegoeden en het verbod op vluchten die op grond van Resolutie 1267 (1999) ten aanzien van de Taliban worden toegepast. Aan deze laatste resolutie is uitvoering gegeven bij Verordening (EG) nr. 337/2000 van de Raad.

De Veiligheidsraad heeft ook besloten tot de toepassing van een aantal bijkomende maatregelen tegen de Taliban, in het bijzonder een verbod op de uitvoer van wapens en bijbehorend materieel, een verbod op de uitvoer van azijnzuuranhydride, een verbod op het verstrekken van technisch advies en opleiding op het gebied van militaire activiteiten en de gedwongen sluiting van de kantoren van de Taliban en van Ariana Afghan Airlines.

De maatregelen zouden een maand na de goedkeuring van die resolutie van kracht moeten worden.

Het bijgevoegde voorstel voor een verordening heeft tot doel in de communautaire rechtsorde de bestaande bevriezing van tegoeden en het verbod op vluchten te versterken en de bijkomende maatregelen waarvoor de Gemeenschap bevoegd is, toe te passen. Daartoe dienen de bepalingen van Verordening (EG) nr. 337/2000 van de Raad te worden gewijzigd en dient een geconsolideerde tekst te worden gepubliceerd. Bijgevolg zal de toekomstige verordening de intrekking van Verordening (EG) nr. 337/2000 inhouden.

Los van Resolutie 1333 (2000) heeft het sanctiecomité Taliban aangegeven welke middelen op grond van Resolutie 1267 (1999) dienen te worden bevroren. In dat besluit, dat op 20 november 2000 is bekendgemaakt, heeft het comité bepaald dat de tegoeden en andere financiële middelen van de De Afghanistan Momtaz Bank dienden te worden bevroren wanneer die bank zou worden opgericht. Het onderhavige voorstel omvat ook die wijziging.