Voorstel van wet - Voorstel van wet van de heren Lamberts en Roethof tot het wijzigen van het Wetboek van Strafrecht en van het Wetboek van Strafvordering

Nr. 2

WIJ JULIANA, BIJ DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDER-LANDEN, PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ., ENZ., ENZ.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebb, dat er aanleiding bestaat de gevallen waarin verstoring van zwangerschap strafbaar is te beperken en daartoe het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering te wijzigen;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehood, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Artikel I

In het Wetboek van Strafrecht worden de volgende wijzigingen aangebracht:

A. Aan Titel V van het Tweede Boek wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 151b. Hij die, niet bevoegd zijnde de geneeskunst uit te oefenen, opzettelijk een vrouw in behandeling neemt of een behandeling doet ondergaan, terwijl hij weet of ernstige reden heeft te vermoeden, dat daardoor zwangerschap kan worden verstoord, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van ten hoogste tienduizend gulden.

B. Artikel 240bis wordt gewijzigd als volgt: 1. In het eerste lid vervalt telkens het woord „hetzij". Voorts vervallen daarin de zinsnede „eenig middel tot verstoring van zwangerschap." en de woorden „of het middel". 2. In het derde lid vervalt telkens het woord „hetzij". Voorts vervallen daarin de zinsneden „eenig middel tot verstoring van zwangerschap," en „ , of dat het middel een middel tot verstoring van zwangerschap is".

C. Artikel 25 lbis vervalt.

D. De artikelen 295, 296, 297 en 298 vervallen.

E. In artikel 299 worden de woorden „of wegens een der in de artikelen 293, 296 en 297 omschreven misdrijven" vervangen door „of wegens het in artikel 293 omschreven misdrijf".

F. Artikel 451 quater vervalt. Artikel II In het Wetboek van Strafvordering wordt de volgende wijziging aangebracht: In artikel 64, tweede lid onder c, vervalt het gestelde tussen „250bis" en „285, eerste lid".

10 719 2-3 (2 vel)

Lasten en bevelen, dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst, en dat alle Ministeriële Departementen, Autoriteiten, Colleges en Ambtenaren, wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,

De Minister van Justitie,