Amendementen van het lid Van der Ploeg-Posthumus C.S. - Wijziging van de Loodsenwet en de Scheepvaartverkeerswet in verband met de herziening van de financiële relatie tussen het Rijk en de loodsen, de invoering van een verkeersbegeleidingstarief en een aantal technische wijzigingen

C.S. Ontvangen 17 maart 1994

De ondergetekenden stellen de volgende amendementen voor:

Artikel I, onderdeel E, wordt vervangen door:

In artikel 13, eerste lid, wordt in onderdeel b de zinsnede «het verzorgen van de opleiding» vervangen door: het verzorgen van een opleiding.

II In artikel II, onderdeel D, wordt aan artikel 10, tweede lid, onderdeel b, na «in aanmerking wensen te komen» toegevoegd de zinsnede: en wordt de instantie aangewezen die met het verzorgen van een opleiding en het afnemen van examens is belast.

Toelichting In de huidige Loodsenwet zijn de besturen van de regionale loodsencorporaties belast met het verzorgen van de opleiding en het afnemen van examens van kandidaten voor een verklaring van vrijstelling van de loodsplicht, zoals bedoeld in het voorgestelde artikel 10, tweede lid, van de Scheepvaartverkeerswet. Het is wenselijk dat het opleiden en examineren van kandidaat-verklaringhouders niet uitsluitend geschiedt door de loodsenorganisatie, maar ook door een onafhankelijke partij zoals het KOF of een Rijksexamencommissie. Als waarnemers kunnen hierbij Rijkswaterstaat, Havenmeester en NLC optreden. Het tweede onderdeel van het amendement legt uitdrukkelijk vast dat in de bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te stellen regels op grond van artikel 10, eerste lid, onderdeel b, van de Scheepvaartverkeerswet, ook de instantie aangewezen wordt die belast wordt met het opleiden en examineren van de kandidaat-verklaringhouder. Zoals 412525F ISSN 0921 -7371 Sdu Uitgeverij Plantijnstraat 's-Gravenhage 1994 gezegd, is het de bedoeling dat, naast de regionale loodsencorporatie, daarvoor een onafhankelijke partij zal worden aangewezen. Het nieuw voorgestelde artikel 14a van de Scheepvaartverkeerswet maakt het reeds mogelijk voor deze opleiding en examinering een tarief vast te kunnen stellen.

Van der Ploeg-Posthumus A. de Jong J. T. van den Berg